Imatra-sanoituksissa Vuoksi pauhaa ja kävelykadulla soi

Sarjavoittajat julkistettiin rennon iloisessa tunnelmassa

H-hetki oli käsillä. Odotusta oli selvästi ilmassa. Imatran Biisisanoittamoiden vetäjät Aki Honkatukia ja Heikki Pöyhiä ottivat tilaisuuden haltuun esittämällä Juicea. Pian oransseja ruusuja ja sanoittajakunniakirjoja ojenneltiin ja seuraavaksi niitä aseteltiin somepostauksien kuviin. Sanoitukset rytmittivät Osmo’s Cosmos Barin ilmaa ääneen luettuina. Kaikki lähelle asettuneet kuuntelivat tarkkaavaisina.

Keskiviikkona 27.3. iltapäiväkuudelta julkistettiin ja palkittiin Imatra-kaupunkisarjan parhaat. Yhteensä kuudesta voittajasta neljä pääsi paikalle vastaanottamaan hanketiimin onnittelut. Sarjavoittaja Heini Vesterinen luki Imatraan ihastunut -tekstinsä ääneen sen säveltämään tulevan Heikki Pöyhiän kuunnellessa mietteliäs ilme kasvoillaan. Mies tuumasi, että heti alkoivat ideat heräillä mielessä ja Vesterisen tekstin vahva rytmitys tulee varmasti toimimaan sanoituksen musiikkikappaleeksi muuttamisessa helpottavana tekijänä.

Imatra-sarjan voittaja Heini Vesterinen Juha Iso-Ahon haastateltavana

Kahden joukon ilta

Imatra-kaupunkisarjassa oli erityistä se, että yhtä henkilöä lukuun ottamatta kaikki ansioituneet kirjoittajat olivat naisia. Melko aikaisesta ajankohdasta johtuen OC Barissa oli kyllä sopivan täyttä, muttei juurikaan vilskettä ja vilinää. Alkuiltaa odottamassa oli parisenkymmentä asiakasta, joista suurin osa jollei kaikki olivat miehiä ja keski-ikäisiä tai sitä kypsempiä. Baarin väki oli jakaantunut jo valmiiksi ennen tilaisuutta kahteen omaan osioonsa: etuosassa lähellä tiskiä katsottiin jääkiekkoa suurelta ruudulta ja taaempana lavalla soivat tämän tilaisuuden tuomana Imatra-tekstien sanat. Tokihan sanoittajien palkitseminen herätti uteliaisuutta, sillä kyllä joitakin muutamia, parhaimmillaan tusinankin verran henkilöitä oli kuulolla sanoittajatilaisuudenkin suuntaan. Lyhyen tilaisuuden loppua kohden ja lätkäpelin kiihtyessä ja myöskin hiukan kiihdyttäessä katsojiaan tyhjentyi baarin takaosa kukin omaan suuntaansa hymyt kasvoillaan lähtien. Esimerkiksi Biisisanoittamoille tyypillistä keskusteluihin uppoutumista ja niihin jäämistä ei ehtinyt tapahtua tilaisuuden luonteesta johtuen.

 

Osallisuuden luominen tilaisuudessa

Hanketiimin voimin kokeiltiin kepillä kevätjäätä: matalan kynnyksen sanoitusharjoitus ja  Pubiaforismikirjat jaettiin jo valmiiksi tyhjänä odottaviin pöytiin ennen tilaisuuden alkua. Heti oli selvää, että toisessa osassa tilaa istuneet halusivat ollaa itsekseen omissa aktiviteeteissaan ja seurueissaan, joten heitä ei lähdetty häiritsemään lähestymällä.

Sanoitusharjoituksia sekä Pubiaforismikirjoja

Osallisuuden luominen tulee tehdä osallistettavan ehdoilla ja sopivilla tavoilla. Joskus on otettava askelia myös taaemmaks ja annettava tilaa. Osallisuuden luomista on myös hyväksyvä ilmapiiri, jota luotaessa on luotettava siihen, että jos tapahtuma kiinnostaa tulevat ihmiset myös meidän luoksemme. Jos baarikansa ja käytettävissä oleva tilan pohjaratkaisu olisivat olleet jo lähtökohdiltaan yhteneväisempiä, olisi tilanne voinut kasvaa aivan toiseen suuntaan: ehkä olisimme saaneet pari sanoitusharjoitukseen ryhtynyttä lisää, kuka ties, mutta kovin suurta osallistumisharppausta emme uskoaksemme olisi siltikään saaneet. Palkintojenjakotilaisuus on niin omanlaisensa hetki, joka ei myöskään kestoltaan riittäisi kovinkaan osallistavien aktiviteettien vetämiseen. Osallistamisessa tärkeäähän on aito kohtaaminen ja se vaatii oman aikansa ja tilansa.

Juontajana toiminut Juha Iso-Aho kertoi mikrofoniin puhuen, että täyttämällä tekstejä vaikkapa imatralaisittain saisi heti tilaisuuden lopuksi arvottava voittaja Kaupunginomistaja-t-paidan. Osallistuineita oli ainoastaan kolme, joista vain yksi henkilö oli tullut vain seuraamaan tilaisuutta. Sekä arvontavoittaja että voittajien julkistuksen vuoksi paikalle tullut saivat omat teepparinsa kotiinviemisiksi.

Ennalta uumoiltu siis toteutui. Koska tilaisuuden ideana ja pääfokuksena oli sanoituskilpailun voittajien julkistaminen ja paikalla olivat oikeastaan vain he, jotka ovat kilpailun etenemistä seuranneet, oli harjoitus vain ylimääräinen mauste tilanteeseen. Ja jokainenhan maustaa oman maun mukaisesti.

Tilaisuus oli hanketiimin näkökulmasta hyvin onnistunut. Tunnelma oli leppoisa ja tyytyväisyyttä myhäilevä. Osallisuus rakentuikin tässä tilaisuudessa suoraan sanoituskilpailun ympärille välittömästi ja luontevasti, ihan jo tilanteen luonteen ja baaritilan kahtiajakautumisen vuoksi. Keskittyminen palkintojen jakoon, sanoituksien lukemiseen ja musiikkin sai tunnelman juuri sopivaksi, jotta yhteisöllinen hetki ympäröi porukan kuplaansa. Pienet keskustelut tämän noin viidentoista henkilön ja muutaman sivusta seuranneen kesken saivat aikaan rennon ja iloisen tunnelman.

Niitä joita sanoitukset koskettavat, ne koskettavat todella.