Kutsuvieraat nauttivat voittoillallisen Pub Vahdissa

Makumelodioiden harmoniaa

Keskiviikkoiltana 24.4. Pub Vahdin pöydät katettiin hieman arkisesta poikkeavasti vaaleanpunaisin pöytäliinoin ja oranssisävyisin menupaperein. Alkamaisillaan oli kutsuvierastilaisuus, jolla juhlistettiin Vahtia ja sen yhteisöä. Kaupunkibiisin sanoituskilpailun neljän sarjan lisäksi oli imatralainen erikoisuus, nimittäin baarisarja. Neljään paikalliseen anniskeluravintolaan vietiin idea siitä, että tuore Imatra-biisi voisi hyvin tulla kantapaikassa vietettyjen iltojen lomasta. Järjestettiin Biisisanoittamoita esiintyvien taiteilijoiden Heikki Pöyhiän ja Aki Honkatukian kanssa. Biisisanoittamo-postilaatikot jäivät keräämään sanoitussatoa syksyn 2018 ajaksi. Määrällisesti ja laadullisesti paras sato oli Pub Vahdissa. Siispä keväällä olisi hienon illallisen aika.

Hetki ennen gourmet-illallista

Miten useamman ruokalajin gourmet-illallinen saatiin toimimaan anniskeluravintolassa, jossa ei ruokatuotteita ole listalla ja siksi keittiökin varsin erilainen ja pienikokoinen näihin tarpeisiin ajateltuna? Onneksi Saimaan ammattikorkeakoulun hotelli- ja ravintola-alan lehtori, keittiömestari Jukka Moilanen oli ottanut tilanteen haltuun jo useamman päivän ennakkoon. Hän oli laatinut kolmen ruokalajin ja konvehdin tyylikkään ja luovan kokonaisuuden tarjottavaksi baari-illallisella ja luonnollisesti myös suunnitellut työskentelyn tarkoin. Moilanen valmisteli parina eri päivänä etukäteen menun, jonka hän itse toi myös viimeisteltäväksi ja tarjoiltavaksi Vahdissa. Hiukan meinasivat kyllä hikikarpalot nousta mestarin ja hanketiimin otsille: pääsiäisperinteet olivat vaikuttaneet raaka-aineiden saatavuuteen, joka tarkoitti baari-illallisen kohdalla sitä, että lampaan karitsa oli Imatralta lähestulkoon täysin loppu. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Kaikille kutsuvieraille saatiin kuin saatiinkin hankittua upeat karitsanpotkat pääruuaksi.

Pöydät täyttyivät kun Pub Vahdin ravintolapäällikkö Ritva Munnukka ohjasi vieraansa paikoilleen. Pientä epävarmuutta osallistujamäärästä oli, sillä samanaikaisesti oli Imatran Ketterän tärkeä peli, viides finaaliottelu. Jokainen kutsuttu vieras pääsi silti paikalle ja puheensorina täytti pian Vahdin kabinettinurkkauksen. Kabinetti oli juuri mukavan kokoinen noin parillekymmenelle hengelle. Tunnelma oli rento ja positiivisen hämmentynyt, odottava. Nyt ollaan illallisella kantapaikassa.

Alkupalana eli introna oli hiililohta, joka oli ensin sokerin ja suolan avulla graavattu ja sitten viimeistelty nopeasti hyvän paistopinnan saamiseksi. Lohen kanssa lautasella oli puolukkakastiketta, pikkelöityä, niin sanotusti mummon laittamana tyylistä kurkkua ja sitruunavaahtoa. Pääruuaksi, chorukseksi, karitsanpotka sai hetkensä illallisen keskiössä punaviinikastikkeen, rouheiden juuresten sekä paahdetun perunan kera. Outro-jälkiruuan hanketiimi nimesi 12 makumelodian harmoniaksi, sillä muun muassa turkinpippurimaitosuklaajäädyke, omenapiirakka ja paahdettu valkosuklaa eräänkin varsin yllättävän salaisen ainesosan kanssa toimi taianomaisesti. Encoreksi menussa nimetty oli luonnollisesti jälkiruokaa täydentämään kahvi ja suklaakonvehti. Moilasen käsissä suklaakin kätkee sisäänsä yllätyksen, tällä kertaa pehmeän pihlajanmarjakaramellin.

Illan menu

Lautaset tyhjenivät viimeistä murusta myöten. Muistoksi kuitenkin jäi muutakin kuin makuelämys ja täysi vatsa. Pöytäkunnat kokosivat menun välipalaksi omat Kierrätyssanoituksensa. Vahdin seinälle tulee siis jäämään useampikin Kierrätyssanoitus, oman yhteisönsä luomana. Ja koska jokainen luomus on aivan oma teoksensa, eikä vertailua sen mukaan voi tietenkään tehdä, arvottiin sanoittajatiimien kesken voittajat. Nelihenkinen ryhmä ”Keksi ite” sai teemaan sopivasti Kaupunginomistaja-t-paidat ja Pubiaforismikirjat.

Mikä hieno keskiviikkoilta olikaan! Ja kyllä, tämä päivä jää historiaan muuallakin kuin Pub Vahdissa, sillä Imatran Ketterä vei Mestis-herruuden!