Säännöt

Kaupunkibiisin sanoituskilpailun säännöt

 1. Kaupunkibiisisanoituskilpailun järjestää Humanistisen ammattikorkeakoulu (jatkossa Humak). Sanoituskilpailu alkaa 1.8.2018 klo 0:00 ja päättyy 30.11.2018 klo 24:00.
 2. Kilpailussa on neljä sarjaa: 1) Valtakunnallinen sarja 2) Imatra-sarja 3) Riihimäki-sarja ja 4) Turku-sarja. Jokaisesta sarjasta valitaan voittaja eli valtakunnallisen sarjan voittaja on vuoden kaupunkisanoitus, Imatra-sarjan voittaja on vuoden Imatra-sanoitus, Riihimäki-sarjan voittaja vuoden Riihimäki-sanoitus ja Turku-sarjan voittaja on vuoden Turku-sanoitus.  Jokainen saa asuinpaikastaan riippumatta osallistua mihin tahansa sarjaan niin monella sanoituksella kuin haluaa, kuitenkin niin, että yhdellä sanoituksella voi osallistua vain yhteen sarjaan.
 3. Lisäksi Imatralla toteutetaan kaupungin baarien välinen sanoituskilpailu. Kaikki halukkaat baarit voivat ilmoittautua kisaan lähettämättä vapaamuotoisen viestin osoitteeseen sarianna.purtilo@imatra.fi. Mukana kilpailussa ovat ainakin baarit Pub Vahti, Imatra Startti Pub (Wanha Mestari) ja Bar Kenguru. Näissä kolmessa baareissa järjestetään kaikille avoimet biisisanoittamot, joihin sanoittamisesta kiinnostuneet imatralaiset ovat tervetulleita hiomaan omia riimittelyitään. Sanoittamoiden ajankohdat ovat seuraavat: Startti Pub 22.9; Pub Vahti 13.10 ja 27.10 Bar Kenguru.
 4. Kunkin sarjan voittajasanoitus sävelletään, esitetään ja videoidaan. Sen lisäksi se tuotetaan korkeatasoiseksi äänitteeksi, joka laitetaan levitykseen.
 5. Imatra-sarjan voittaja saa kahden hengen VIP-liput Imatra-ajoihin 2019 ja muut kaupungit vastaavan tyyppisiä tapahtumalippuja. Mikäli tapahtumia ei jostain syystä järjestetä, voittajat saavat suurin piirtein vastaavan arvoiset muut palkinnot. Viisi seuraavaksi parasta biisisanoitusta kustakin sarjasta saavat kunniamaininnan ja diplomin palkintojenjaon yhteydessä.
 6. Kilpailuun osallistuminen ei edellytä mitään aikaisempaa kokemusta sanoittamisesta.
 7. Sanoitukset lähetetään linkin kautta, joka julkistetaan näissä säännöissä sekä nettisivulla www.biisisanoittamo.fi
 8. 100 ensimmäistä sanoittajaa saa halutessaan kommentteja ennen varsinaiseen kilpailuun osallistumista lähettämällä sanoituksen osoitteeseen biisisanoittamo@humak.fi viimeistään 31.10.2018. Sähköpostin osoitekentässä tulee lukea ”Sanoituskilpailu”. Kommentoitaviin sanoituksiin ei tarvitse liittää yhteystietoja.
 9. Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä siten, sanoittajan nimi jää luottamuksellisesti vain järjestäjien tietoon. Tuomarit eivät tiedä sanoittajan nimeä.
 10. Kilpailuun osallistuvilta kysytään demografisia taustatietoja. Näitä tietoja käsittelee ainoastaan Humak raportoidessaan yleisellä tasolla kilpailuun osallistuneista. Tietoja käsitellään ainoastaan prosentuaalisin jakaumin siten, että taustatietoja ei voi yhdistää yksittäiseen sanoittajaan.
 11. Sanoittajan nimimerkki ja yhteystiedot tulee olla mainittuina myös varsinaisessa sanoituksen sisältävässä dokumentissa.
 12. Sanoituksien tulee olla suomen-, ruotsin- tai englanninkielisiä, kilpailijan itse kirjoittamia ja missään mediassa aikaisemmin julkaisemattomia. Muilla kielilläkin voi osallistua kilpailuun, mutta tällöin sanoituksiin tulee liittää suomennos mukaan.
 13. Osallistujat antavat Humakille ja kilpailussa mukana oleville kaupungeille luvan julkaista sanoituksia sosiaalisessa mediassa, kotisivuillaan sekä tiedotteissaan. Sanotuksien tekijänoikeudet säilyvät kirjoittajilla. Kaupallisesta hyödyntämisestä sovitaan tarvittaessa sanoittajan kanssa erikseen.
 14. Esittäjällä, säveltäjällä ja sovittajalla on oikeus muokata sanoitusta siten, että sanoitus saadaan esittäjän toivomalla tavalla laulettavaan muotoon.
 15. Voittajasanoitukset valitsee tuomaristo, johon kuuluvat muusikko Harri Saksala sekä kaksi tuomaria kustakin kilpailussa mukana olevasta kaupungista –  Imatralta, Riihimäeltä ja Turusta. Verkkosanoittamossa tuomareina ovat päätuomarin lisäksi verkkosanoittamojen vetäjät.
 16. Sanoituskilpailun aihepiirinä on kaupunkielämän kuvaaminen omin sanoin. Minkään kaupungin tai kaupunginosan nimeä ei ole välttämätöntä mainita eikä kappaleen tarvitse sisältää alueen tunnistamiseen liittyviä vihjeitä tai paikannimiä. Sanoitus voi siis olla myös tunne-, maku-, haju- tms. muisto, kokemus tai mielenmaisema liittyen johonkin kaupunkiin, kaupunginosaan tai lähiöön.
 17. Sanoitusten tueksi järjestetään kaikille avoimia sanoittamoita, joissa omia tekstejään voi luonnostella ja saada vihjeitä sanoittamiseen. Sanoittamoita järjestetään kilpailussa mukana olevissa kaupungeissa ja verkossa. Sanoittamoiden ajankohdista ja tapahtumapaikoista tiedotetaan sivulla www.biisisanoittamo.fi.
 18. Lisätietoja: Kilpailun yleisasiat ja valtakunnallinen sarja: antti.pelttari@humak.fi, Imatra-sarja: sarianna.purtilo@imatra.fi Turku-sarja: minna.hautio@humak.fi .