SÄÄNNÖT

Kaupunkibiisin sanoituskilpailun säännöt

 

 1. Kaupunkibiisisanoituskilpailun järjestää Humanistisen ammattikorkeakoulu (jatkossa Humak). Sanoituskilpailu alkaa 1.8.2018 klo 0:00 ja päättyy 30.11.2018 klo 24:00.
 2. Kilpailussa on neljä sarjaa: 1) Valtakunnallinen sarja 2) Imatra-sarja 3) Riihimäki-sarja ja 4) Turku-sarja. Jokaisesta sarjasta valitaan voittaja eli valtakunnallisen sarjan voittaja on vuoden kaupunkisanoitus, Imatra-sarjan voittaja on vuoden Imatra-sanoitus, Riihimäki-sarjan voittaja vuoden Riihimäki-sanoitus ja Turku-sarjan voittaja on vuoden Turku-sanoitus.  Jokainen saa asuinpaikastaan riippumatta osallistua mihin tahansa sarjaan niin monella sanoituksella kuin haluaa.
 3. Lisäksi Imatralla toteutetaan Pub Vahdin, Imatra Startti pubin (Wanha mestari) ja Bar Kengurun välinen sanoituskilpailu. Kaikki baarikilpailun tuotokset osallistuvat Imatra-sarjan kilpailuun.
 4. Kunkin sarjan voittaneet sanoitukset sävelletään ja esitetään sopivassa tilaisuudessa, esimerkiksi kaupunkijuhlassa.
 5. Imatra-sarjan voittaja saa kahden hengen VIP-liput Imatra-ajoihin 2019 ja muut kaupungit vastaavan tyyppisiä tapahtumalippuja. Mikäli tapahtumia ei jostain syystä järjestetä, voittajat saavat suurin piirtein vastaavan arvoiset muut palkinnot. Viisi seuraavaksi parasta biisisanoitusta kustakin sarjasta saavat kunniamaininnan ja diplomin palkintojenjaon yhteydessä.
 6. Kilpailuun osallistuminen ei edellytä mitään aikaisempaa kokemusta sanoittamisesta.
 7. Sanoitukset lähetetään Lyyti-palautejärjestelmään Lyyti-linkki julkistetaan mm. näissä säännöissä ennen kilpailun aloittamista.
 8. 100 ensimmäistä sanoittajaa saa halutessaan kommentteja ennen varsinaiseen kilpailuun osallistumista lähettämällä sanoituksen osoitteeseen biisisanoittamo@humak.fi viimeistään 31.10.2018. Sähköpostin osoitekentässä tulee lukea ”Sanoituskilpailu”. Kommentoitaviin sanoituksiin ei tarvitse liittää yhteystietoja.
 9. Kilpailuun voi osallistua myös nimimerkillä, jolloin sanoittajan nimi jää luottamuksellisesti vain järjestäjien tietoon.
 10. Kilpailuun osallistuvilta kysytään demografisia taustatietoja. Näitä tietoja käsittelee ainoastaan Humak raportoidessaan yleisellä tasolla kilpailuun osallistuneista. Tietoja käsitellään ainoastaan prosentuaalisin jakaumin siten, että taustatietoja ei voi yhdistää yksittäiseen sanoittajaan.
 11. Sanoittajan nimimerkki ja yhteystiedot tulee olla mainittuina myös varsinaisessa sanoituksen sisältävässä dokumentissa.
 12. Sanoituksien tulee olla suomen-, ruotsin- tai englanninkielisiä, kilpailijan itse kirjoittamia ja missään mediassa aikaisemmin julkaisemattomia. Muilla kielilläkin voi osallistua kilpailuun, mutta tällöin sanoituksiin tulee liittää suomennos mukaan.
 13. Osallistujat antavat Humakille ja kilpailussa mukana oleville kaupungeille luvan julkaista sanoituksia sosiaalisessa mediassa, kotisivuillaan sekä tiedotteissaan. Sanotuksien tekijänoikeudet säilyvät kirjoittajilla. Kaupallisesta hyödyntämisestä sovitaan tarvittaessa sanoittajan kanssa erikseen.
 14. Esittäjällä, säveltäjällä ja sovittajalla on oikeus muokata sanoitusta siten, että sanoitus saadaan esittäjän toivomalla tavalla laulettavaan muotoon.
 15. Voittajasanoitukset valitsee tuomaristo, johon kuuluvat muusikko Harri Saksala sekä kaksi tuomaria kustakin kilpailussa mukana olevasta kaupungista –  Imatralta, Riihimäeltä ja Turusta. Verkkosanoittamossa tuomareina ovat päätuomarin lisäksi verkkosanoittamojen vetäjät.
 16. Sanoituskilpailun aihepiirinä on kaupunkielämän kuvaaminen omin sanoin. Minkään kaupungin tai kaupunginosan nimeä ei ole välttämätöntä mainita eikä kappaleen tarvitse sisältää alueen tunnistamiseen liittyviä vihjeitä tai paikannimiä. Sanoitus voi siis olla myös tunne-, maku-, haju- tms. muisto, kokemus tai mielenmaisema liittyen johonkin kaupunkiin, kaupunginosaan tai lähiöön.
 17. Sanoitusten tueksi järjestetään kaikille avoimia sanoittamoita, joissa omia tekstejään voi luonnostella ja saada vihjeitä sanoittamiseen. Sanoittamoita järjestetään kilpailussa mukana olevissa kaupungeissa ja verkossa. Sanoittamoiden ajankohdista ja tapahtumapaikoista tiedotetaan sivulla www.biisisanoittamo.fi.
 18. Lisätietoja: Kilpailun yleisasiat ja valtakunnallinen sarja: lindholm@humak.fi Imatra-sarja: sarianna.purtilo@imatra.fi Turku-sarja: minna.hautio@humak.fi . Viestiin vastaaminen saattaa viivästyä kesän aikana.