Nuoret antoivat Turulle sanat

Turun järjestyksessä neljäs ja samalla viimeinen biisisanoittamo pidettiin Varissuon nuorisotalolla 26.9. klo 17–19. Paikalla olivat tuttuun tapaan sanataiteilijat Veera Vähämaa ja Marko Laihinen sekä improileva trubaduuri Markus Kaustell.

Iltaa alustettiin edellisenä maanantaina tehdyllä sissimarkkinointitempauksella, jossa jo improttiin nuorten aiheista hieman musiikkia. Tapahtumailtana nuorisotalon työntekijät olivat laittaneet pöydän koreaksi ja Turun kaupunki lisäsi illan ohjelmaan yllätysarvonnan, jossa kaikkien sanoittamoon osallistuneiden kesken arvottiin kaksi lippua vastikään ensi-iltansa saaneeseen Varissuo-musikaaliin. Sen lisäksi arvottiin leffalippuja ja kasseja.

Varissuo on väestöltään Suomen kansainvälisin paikka, joten tarinoita kerrottiin monilla kielillä. Jotta kieli ei rajoittaisi osallistumista, kilpailuun onkin mahdollista osallistua periaatteessa millä kielellä hyvänsä, kunhan teksti on käännetty oheen myös suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jotta tuomarit pystyvät sitä arvioimaan.

Illan aikana oli mahdollisuus paneutua kirjoittamiseen oikein tosissaan ja kehittää omaa osaamistaan sanoittamisen alalla. Yhtä lailla oli myös mahdollista tehdä vain kevyitä tunnelmakuvauksia. Sanataiteilijat rohkaisivat osallistujia pohtimaan Turkua ja Varissuota useammalta kantilta – mikä on kaunista, mikä rumaa, mikä tekee iloiseksi ja millaisia murheita kaupunki ja sen asukkaat kantavat sisällään.

Kun sanat oli saatu paperille, niiden tueksi sommiteltiin melodia. Tämä kokemus, jossa sanat kietoutuvat musiikkiin ja kappale herää eloon, on joka kerta yhtä ällistyttävä ja mykistävä. Sen myötä kappaleet tuottavat iloa paitsi tekijöilleen myös muille kuulijoille. Varissuon illassa kuultiinkin paljon spontaaneja aplodeja ja intouduttiin yhteislauluun iskevien kertosäkeiden myötä.