Tuomariesittely: Joel Ahola

Käyntikortissani lukee retkeilytoimittaja ja -kirjailija, mutta oikeastaan olen luontoalan sekatyömies, ammattiretkeilijä. Työskentelen Retki-lehden toimittajana ja olen kirjoittanut useita retkeilyoppaita, mutta samalla koulutan myös tulevia eräoppaita. Lehtiartikkeleita on julkaistu nimissäni jo yli 450, mutta alkuperäiseltä koulutukseltani olen maanmittauksen diplomi-insinööri. Pääsen hyödyntämään karttaosaamistani erilaisten opastussuunnitelmien ja karttojen laatimisessa sekä karttojen laadun tarkastuksissa.

Isäni vei minut luontoon aivan pikkupojasta lähtien. Partioharrastus ja kilpasuunnistus muuttuivat vähitellen vaeltamiseksi ja haluksi koluta kaikki maamme retkikohteet. Paljon olen jo nähnyt, mutta vielä on monta taivalta ja retkeä tekemättä. Kotimaan lisäksi olen retkeillyt kaikilla mantereilla – Etelämanner mukaan lukien.

Kolmen tyttären isänä pääsen itse siirtämään rakasta luonto- ja retkeilyharrastusta seuraavalle sukupolvelle. Itse pidän Suomen luonnon hienoimpana elementtinä vaihtelevia vuodenaikoja ja oikukkaita säitämme. Olen vaeltanut kesällä yli 30 asteen helteessä ja toisaalta kahlannut juhannusviikolla polveen asti yltävässä uudessa lumessa. Talvella olen yöpynyt ulkona 40 asteen pakkasella ja suksinut keväthangilla yli 15 asteen lämmössä. Kun on avoin luonnolle, aina pääsee tekemään jotain hauskaa ja mielenkiintoista. Kun polut peittyvät tulvan alle, kannattaa lähteä rantametsiin melomaan!

Odotan sanoituskilpailusta oivaltavaa ja monipuolista kielen käyttöä. Rikas sanavarasto antaa lyriikalle useita merkityksiä, jolloin kuulijalle jää mahdollisuus ymmärtää asiat omalla tavallaan. Jokin kohta saattaa aueta vasta usean kuuntelukerran jälkeen, joten hyvä biisi ja samalla hyvä sanoitus paranevat ajan myötä. Koskettava ja tunnelmallinen teksti vie kuulijan paikoista parhaimpaan – luontoon. 

Pääset mukaan Joel Aholan retkitunnelmiin seuraamalla hänen Facebook-sivuaan: www.facebook.com/retkeilymediaahola sekä vierailemalla hänen nettisivuillaan: http://www.retkeilymediaahola.fi/ .