Haastattelussa: Jaana Lahtinen (INDIKAATTORI JA TERMINAATTORI)

Kuvassa: Jaana Lahtinen

Jaana Lahtinen osallistui kilpailuun kahdella sanoituksella, joista INDIKAATTORI JA TERMINAATTORI menestyi kilpailussa.

Mikä sai sinut osallistumaan kilpailuun?

Kilpailussa yhdistyivät tärkeä aihe ja mahdollisuus kokeilla kappaleen sanoittamista. Inspis iski oitis, vaikken ole kuunaan tällaisiin kisoihin osallistunut.

Oletko ennen osallistunut Biisisanoittamon biisinsanoituskilpailuihin tai muihin sanoituskilpailuihin?

En ole. Harmittelin kyllä joskus aikapäivää sitten, etten päässyt tai saanut mentyä Heikki Salon pitämälle kansalaisopiston biisintekokurssille, joka olisi houkutellut. Jollain tapaa sanoittaminen on ajatuksena viehättänyt minua jo pidempään, ja kappaleiden sanoituksia ja niiden merkityksiä tulee toisinaan itsekseen mietiskeltyä, toisinaan myös parodioitua ja vääristeltyä.

Muutoin olen kokeneempi erilaisten asiatekstien kirjoittajana, mutta olen harrastanut jonkin aikaa kirjoittamista hauskan, innostavan ja karismaattisen näytelmäkirjailija Pirkko Kurikan vetämässä draamakirjoittamisen ryhmässä kansalaisopistolla. Ehkä se antoi sysäyksen leikkiä ja kokeilla jotain uutta ja innostavaa, meni syteen tai saveen. Ensisijaisesti kokeilumielessä omaksi huvituksekseni – ja myös aatteen palosta, antaakseni pienen äänen äänettömille ja uhatuille.

Kuka olisi unelmiesi artisti tekemään sanoituksestasi kappaleen?

En oikeastaan tunne juurikaan räppäreitä nimeltä, sillä useimmiten tyydyn kuuntelemaan uutta musiikkia radiosta, satunnaisesti tarkistan kiinnostavia sanoituksia netistä tai nuorison uusimpia hullutuksia Youtubesta. Sillä räppiä kai sanoitukseni tyyliltään lähinnä on… tosin, jos joku näkee sen toisin, mikseipä vaikka kalevalaisena shamanismina – ja haluaa tehdä biisin, sekin olisi kovasti mielenkiintoista nähdä ja kuulla.

Palefacen tyyli, yhteistyö ja kokeilevuus, sekä tietty tylynkauniit sanoitukset kolahtavat. Juuri nyt paikkasin ammottavia aukkoja yleissivistyksessäni ja googlasin vähän räppäreitä, hieno oli mm. Niko Novan Ihmisenä -video, tämmöisestäkin olin autuaan tietämätön, vaikka olen syntyisin Kuopiosta. Pimeys on jotain muuta kuin räppiä, mutta ehdottomia suosikkejani, samoin Jarkko Martikainen, Chisun absurdi ja vaihteleva tyylikin varmaan sopisi melkein mihin vaan…

Paljon on lahjakkaita tekijöitä, vanhoja ja uusia, miehiä ja toivottavasti yhä enemmän myös naisia. Unelmieni artisti olisi sellainen, joka tuntisi omaa innostusta ja kokeilumieltä tehdä kappale, vapaasti omalla tavallaan ja tyylillään.

 Mistä sait inspiraation sanoitukseesi?

Teemat ovat minulle tärkeitä. Ensin tutustuin hätäisesti annettuihin raameihin, mietin näkökulmaa ja kertojaa, sekä kohderyhmää tai ehkä paremminkin dialogin toista, näkymätöntä osapuolta. Olen tehnyt paljon asiatekstejä, joissa mietin kohderyhmää ja ymmärrettävyyttä. Tämä oli vähän niinkuin hulluksi tullut asiateksti. Myös surullinen ja vihainen, väsynyt itkupotkuraivari.

Annoin palaa ihan estottomasti tunteella. Kirjoitin paperille yksittäisiä ideoita ja inspiroivia tai avainsanoja, joiden ympärille ideat ja tarina alkoivat kehittyä.

Karsin ja järjestelin uudelleen, mietin, mikä on perimmäinen ajatus sanojen takana, ja kirjoitin osia uusiksi. Biisin loppu oli raakaversiossa sen verran roisi, että sen sensuroin kokonaan.

Lähetin kisaan kaksi sanoitusta, ja tämä, melko nopeasti syntynyt rytistys, oli jäädä kokonaan lähettämättä. Vähän vinksahtanutta huumoria ilmeisesti ymmärrettiin tuomaristossa.

Millaisen sanoituskilpailun haluaisit  järjestettävän seuraavaksi?

Yhteiskunnalliset aiheet voisivat inspiroida monia. Myös ihmisläheisesti, eri näkökulmista nähtynä. Samoin kuin muutkin teemat; erilaisista näkökulmista, kokonaisuutena hahmottaen, mutta myös läheltä nähtynä, tunteita kaihtamatta.

Samoin tulevaisuus, ja ilmastonmuutos, yllätys yllätys. Ehkä myös näkemys toivosta ja ratkaisuista jälkimmäiseen liittyen – tämä ei kylläkään olisi helppo nakki, eikä se ole sitä myöskään reaalimaailmassa.

Kaikille avoin kilpailu olisi joka tapauksessa hieno. On jännä ajatella, että sanoituksia voi tulla elämänkaaren eri vaiheissa olevilta, ja anonymiteetti takaa sen, että ennakkokäsitykset iästä, sukupuolesta, aiemmasta toiminnasta ym. eivät vaikuta arvioon. Ihmisiä lokeroidaan herkästi, se ahdistaa ja ärsyttää.

Tutustuitko Beetles LIFE-hankkeeseen, kun osallistuit kilpailuun?

Selailin verkkosivuja, ja olin kuullut hankkeesta jo aiemminkin.

Millaiset fiilikset sinulla on kilpailusta?

Oikein hyvät fiilikset, vaikka aluksi säikähdinkin yhteydenottoa. Kammoksun omaan persoonaani kohdistuvaa huomiota, enkä ole sosiaalisen median ylin ystävä, mutta tässä mennään nyt asia edellä.

Risuja tai ruusuja kilpailulle:

Hienoa, että järjestettiin tällainen kaikille avoin kilpailu. Samalla saatiin huomiota Beetles LIFE- hankkeelle ja yleensäkin uhanalaisille lajeille ja niiden elinympäristöille. Tällaisia lisää!

Tutustu Jaanan sanoitukseen täältä: http://biisisanoittamo.humak.fi/2020/06/12/vuoden-2020-biisisanoittamon-sanoituskilpailun-6-sija-sanoitukselle-indikaattori-ja-terminaattori/