Haastattelussa: Heta Heiskanen (Skutsikuoriaisten puolest)

Kuvassa: Heta Heiskanen aarnimetsässä Mäntyharjulla

Heta Heiskanen osallistui kilpailuun sanoituksellaan Skutsikuoriaisten puolest.

Mikä sai sinut osallistumaan kilpailuun?

Työskentelen ympäristöministeriön ilmastoyksikössä ja myös LIFE:n parissa. Välillä on mukava kirjoittaa luovempiakin tekstejä, mennä metsään ja laulaa ilmastokuorossa.

Oletko ennen osallistunut Biisisanoittamon biisinsanoituskilpailuihin tai muihin sanoituskilpailuihin?

Julkaisin pari vuotta sitten ensimmäisen runokirjani Tunti ennen kaupungin heräämistä. Siinäkin osa runoista kytkeytyy luontoon. Tänä keväänä sanoitin Flying Trees-kappaleen, jonka mikkeliläisbändi Octoband toteutti basso Timo Riihosen kanssa.

Kuka olisi unelmiesi artisti tekemään sanoituksestasi kappaleen?

Kappale voisi sopia Palefacelle, mutta hauska voisi olla myös esimerkiksi mummoräppäri Eila tai lapsiräppärit Biolapset. Ehkäpä sitä ennen toteutan version tuttujen kanssa.

Mistä sait inspiraation sanoitukseesi?

Skutsikuoriaisten puolest -räppi syntyi yhdessä istumassa ja tyylilajiksi valikoitui stadin slangiin kallistuva tyyli, joka tuntuu sopivan räp-henkiseen riimittelyyn. Räppi tuntui itselle sopivalta kun otetaan reippaammin kantaa. Jos musiikkilaji olisi ollut eri, olisin sanoittanut luultavasti vähemmän kärjekkäästi. Riimittely tuo pontta vaatimuksille laittaa katse alas ja suojella, joilla eläimiä, joilla on varsin katu-uskottavat nimet. Räppejä tehdään usein uhoten ja tiettyjä teemoja käsitellen, halusin hieman ottaa kantaa myös siihen: räpätä voi monella tavalla paremman maailman puolesta.

Millaisen sanoituskilpailun haluaisit  järjestettävän seuraavaksi?

Ilmastonmuutos-aiheinen sanoituskilpailu olisi kiinnostava. Teema on valtava ja sanoittaminen haastavaa, mutta aikamme isoimmasta kriisistä on varsin vähän tunnettuja lauluja. Olisi kiinnostavaa nähdä, miten eri tavoin ihmiset lähestyisivät sanoituksissaan aihetta.

Tutustuitko Beetles LIFE-hankkeeseen, kun osallistuit kilpailuun?

Täytyy tunnustaa, ettei itsellekään ollut kaskikeijut tuttuja aiemmin, mutta tämän jälkeen nimet ovat hyvin muistissa ja tunnistaminenkin onnistunee.

Millaiset fiilikset sinulla on kilpailusta?

Kirjoitin rennoin rantein ja sijoittuminen oli mukava yllätys. Lueskelin myös muiden tekstejä kiinnostuksella. Näistä saisi jo kasaan pienen konsertin, vaikka seminaarin yhteyteen.

Tutustu Hetan sanoitukseen täältä: http://biisisanoittamo.humak.fi/2020/06/17/vuoden-2020-biisisanoittamon-biisinsanoituskilpailun-4-sija-sanoitukselle-skutsikuoriaisten-puolest/

Kuvassa: Heta Heiskanen skeittaamassa Helsingissä