Sanoittamalla kaupunginomistajaksi -hanke

Biisisanoittamo on valtakunnallinen sanoituskilpailu, jossa etsitään uusia laulujen sanoituksia. Kilpailu on kaikille avoin ikään ja sukupuoleen katsomatta. Vuonna 2018 kilpailu toteutettiin osana Sanoittamalla kaupunginomistajaksi -hanketta ja kilpailun teemana oli kaupunkibiisit eli kaupunkiympäristöä kuvaavat sanoitukset. Tässä kilpailussa oli neljä sarjaa: valtakunnallinen sarja, Imatra-sarja, Riihimäki-sarja ja Turku-sarja.

Kilpailu on päättynyt

Kaupunkiympäristöä kuvaavien sanoitusten osalta kilpailu on edennyt siihen pisteeseen, että jokaisesta sarjasta on valittu voittajasanoitus. Nämä voittajasanoitukset on sävelletty ja sovitettu valmiiksi kappaleiksi: Turun voittajasanoituksesta syntyi vuoden Turku-biisi, Riihimäellä vuoden Riihimäki-biisi, Imatralla kaupungin juhlavuoden kunniaksi Imatran 70-vuotisjuhlabiisi ja valtakunnallisessa sarjassa paras kaupunkibiisi, joka tällä kertaa tulee Helsingistä.

Valmiit kappaleet löydät alta. Kappaleiden voittajasanoituksiin voit tutustua tarkemmin kaupunkien omilla välilehdillä: Turku-biisin sanoitusImatra-biisin sanoitus, Riihimäki-biisin sanoitus & Helsinki-biisin sanoitus.

Vuoden Turku-biisi

Isa & Aleksi – Penkillä
Sävellys: Aleksi Koli, Isa Eskola
Sanoitus: Sauli Alipirjelä

Vuoden Riihimäki-biisi

Kalpeat Varjot – Lasiinpuhaltajat
Sävellys: Santeri Kuokka
Sanoitus: Juha Kuisma

Vuoden Helsinki-biisi

Big Joe’s Band – Taikamatto
Sävellys: Elias Koljonen, Jori Saloranta, Jesse Qvickman
Sanoitus: Jukka Raitio

Vuoden Imatra-biisi

Salama-orkesteri – Imatraan ihastunut
Sävellys: Heikki Pöyhiä
Sanoitus: Heini Vesterinen

Tässä lopulta video myös Imatran voittajasanoituksen kantaesityksestä 25.5.2019. Tämä tulee nyt kameraäänillä. Upean ja tarttuvan sävellystyön takana on Heikki Pöyhiä ja esityksestä vastaa hänen kokoamansa Salamaorkesteri. #Biisisanoittamo #Imatra #Humak

Julkaissut Biisisanoittamo Sunnuntaina 9. kesäkuuta 2019

Kaupunginomistaja-hanke kilpailun taustalla

Kaupunkibiisin sanoituskilpailu liittyy opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaan Kaupunginomistaja-hankkeeseen, jonka toteuttamisesta vastaa Humanistinen ammattikorkeakoulu (Humak) yhteistyössä  Imatran, Riihimäen ja Turun kaupunkien kanssa. Hankkeen muita kumppaneita ovat  Rock Academy Finland, Kirjan talo – Bokens hus ry, Vihreä Talo Riihimäeltä sekä imatralaiset baarit Startti Pub, Vahti Pub, Bar Kenguru ja Osmo’s Cosmos Bar.

Hanke on jatkoa Lähellä lähiössä -hankkeelle, jossa järjestettiin lähiöbiisin sanoituskilpailu. Tähän kilpailuun osallistui yllättäen yli 200 sanoittajaa noin 300 sanoituksella.   Tuolloin Biisihautomon nimellä kulkeneita sanoitustyöpajoja järjestettiin lähiöiden baareissa, kirjastoissa, nuorisotaloilla ja eri järjestöjen tiloissa.  Tänäkin vuonna biisisanoittamoja järjestetään mm. baareissa, koska ne toimivat – ehkä vähän yllättäen – kaikkein parhaiten ihmisten innostamisen ja kannustamisen alustoina. Muita sanoittamojen paikkoja ovat mm. ostoskeskukset ja kaupungin pihat – ylipäätään paikat, joissa piipahdetaan, mutta jossa harvoin pysähdytään. Tämän vuoden uutuus on verkkosanoittamo, jonka avulla sanoittamot saadaan laajennettua valtakunnallisiksi.

Miksi sanoituskilpailu järjestetään?

Laulujen sanoituksilla on parhaimmillaan kyky puhutella ja liikuttaa kuulijaa. Niillä on myös kyky sanoittaa ihmisen ja alueen identiteettiä. Uskomme, että kaupunkien tarinat ovat vielä suurelta osin kirjoittamatta ja tämän kilpailun avulla haluamme houkutella niitä esiin. Toisin sanoen – haluamme haastaa ihmiset kirjoittamaan omasta elinympäristöstään omin sanoin ja omasta näkökulmastaan.

Lisätietoja Kaupunginomistaja-hankkeesta:
Antti Pelttari, projektipäällikkö
antti.pelttari@humak.fi
+358400349215