Framsidan

Berätta din hemstads historia med dina egna ord och ta del i en låttexttävling 1 augusti – 30 november 2018

Välkommen att delta i den riksomfattande låttexttävlingen, där vi letar efter nya låttexter som beskriver stadsmiljön. Tävlingen är öppen för alla, oberoende av ålder och kön. Det finns fyra olika serier i tävlingen: den nationella serien, Imatra-serien, Riihimäki-serien och Åbo-serien.

I varje serie väljs en vinnartext, som sedan komponeras och arrangeras. I Åbo utnämns vinnarsången till årets Åbo-låt, i Riihimäki till årets Riihimäki-låt, i Imatra till Imatra 70-årslåt p.g.a. stadens jubileum och i den nationella serien till den bästa stadslåten, som kan berätta om vilken stad som helst.

Överdomare för alla tävlingsserier är musikbranschens multiproffs Harri Saksala, som har en lång karriär bakom sig. I övrigt har varje serie en lokal jury som hjälper till med valet. I Åbo, Riihimäki och Imatra består juryn av lokala proffsmusiker.

Vinnartexten i varje serie kommer att komponeras och vinnarlåtarna kommer att spelas på respektive stads stadsfest eller på ett motsvarande regionalt konstevenemang under våren 2019. De fem nästbästa låttexterna premieras med diplom. En del av vinnarna tilldelas överaskningspris.

I samband med tävlingen arrangeras Låttextsmedjor, i vilka man kan delta för att finslipa texter eller börja skriva texter från noll. Låttextsmedjor arrangeras i Åbo, Imatra, Riihimäki och på nätet. Mer detaljerad information om plats, datum samt klockslag för nätsmedjorna kommer att publiceras på den här nätsidan. Meningen med låttextsmedjorna är att inspirera folk till att skriva låtar samt ge goda tips om hur man skriver en bra låttext. Man behöver inte delta i en låttextsmedja för att ta del i själva tävlingen.

Varför arrangeras låttexttävlingen?

I bästa fall har sångtexterna förmågan att tilltala för och beröra åhöraren. De har även förmågan att sätta ord på en människas eller en regions identitet. Vi vill tro, att städernas historier tillsvidare inte har skrivits ner; genom denna tävling vill vi locka fram dem. Med andra ord – vi vill utmana folk att skriva om sin egen livsmiljö med sina egna ord och ur sin egen synvinkel. Är det kanske dig vi letar efter: det urbana landskapets nya tolk?

#låttextsmedja